Lang prosess bak Indezis nye overnight-bager

Indezi over night bag er et godt eksempel på at ikke alt blir akkurat sånn som man har planlagt. Det er også et eksempel på at noen produkter trenger lenger modningsprosess enn andre – og at det går fint å utvikle produkter sammen selv om vi sitter i Norge og produsentene vi jobber med sitter i Addis Ababa.

Over night bagen startet egentlig med en ide om en reiseveske som man kunne ta med seg inn på møtrommet og ta opp pc’en av uten å måtte åpne opp rommene i vesken hvor man har pakket tøyet; en ide vi begynte å leke med for flere år siden. Med andre ord en kombinasjon av reise- og pc-veske.

Det er det for så vidt fortsatt, bare at nå har vi lommen til pc’en på utsiden av bagen. Det opprinnelige konseptet la vi imidlertid på is, og det er godt mulig at vi plukker frem den ideen igjen på et senere stadium.

Formen har vi imidlertid beholdt. Det vil si. De første tegningene og den første prototypen hadde en litt mer avlang form enn den endelige utgaven. Vi har samarbeidet med selskapet Sabegn om utformingen, og de har sydd 4-5 forskjellige prototyper på bakgrunn av våre tegninger og justeringer underveis, før vi til slutt ble enige om hvordan vesken skulle se ut. 

Og vi ble veldig fornøyd. Selve formen er klassisk, med håndtak og avtakbar skulderreim. Vesken er foret med bomullskanvas. Den har en stor åpen lomme utvendig på den ene siden, hvor det altså er plass til å legge pc’en, dokumenter, skrivebok osv. På den andre siden er det en glidelåslomme. Innvendig er det et stort rom og en glidelåslomme.

Enkelt og greit.

Glidelåsen går langt ned på sidene, slik at det skal være greit å komme til innholdet i bagen. Den er godt egnet til å pakke i hvis man bare skal være borte noen få dager, eller som håndbagasje i tillegg til kofferten hvis man skal på en lenger tur. Men den passer også godt å bruke hvis du for eksempel skal innom trening før eller etter jobben, eller i andre sammenhenger hvor man trenger å ha med seg litt mer enn man får plass til i den vanlige pc-vesken.

Våre overnight bager er laget av vegetabilsk garvet skinn fra Hafde garveri. Dette er en omstendelig og tidkrevende prosess og resultatet blir et skinn som forandrer seg i forhold til påvirkningen, og som som blir vakrere over tid. Men det vi også si at overflaten endrer seg og kan få flekker hvis den blant annet blir utsatt for regn. Ved å sette inn vesken med lærfett i forkant, blir overflaten mindre utsatt for slik påvirkning, men den vil fortsatt forandre karakter over tid. Overflaten er "levende" og mange av merkene vil forsvinne igjen ved bruk eller ved at du bøyer og gnir på skinnet. 

Glidelåsene er fra YKK, og ringer og kroker er i messing. 

Etter at vi begynte å jobbe med Sabegn, som drives av søstrene Eyerusalem og Elsa Hadera, har de flyttet sin virksomhet inn i et gammelt bolighus i det hektiske Bole-området i Addis Ababa. I bygningen og bakgården har de både utsalg av egne produkter, produkter lagt av andre designbedrifter, de har et stort verksted, en liten kafe og utstillingsområde. Med andre ord et kjempespennende sted å stikke innom når man er i Addis Ababa.

Det er også her våre over night bager er laget. I tillegg til å lage produkter for sitt eget merke og egen butikk/nettbutikk, produserer Sabegn for ulike internasjonale merker.

Les mer om Sabegn her

Indezi overnight bag finner du i vår nettbutikk

Klassiske toalettvesker i nye farger - Crafted by Zel

I høst har vi fått inn våre populære toalettmapper i to nye farger - begge i fullvegetabilsk garvet skinn og produsert av Zel leather i Addis Ababa. 

Indezis toalettvesker produseres av Zel leather i Addis Ababa. Designeren Zelalem Haile er en av de unge gründerne som vi har jobbet med helt siden starten.

Kaffe og sko

Samarbeidet ble til ved en tilfeldighet mer enn noe annet. Da vi var på vår først researchtur til Etiopia tidlig i 2016, hadde vi en dag litt tid å slå i hjel mellom et møte vi hadde hatt med en potensiell produsent og et møte vi skulle ha på den Norske ambassaden i Addis. Vi tok oss en kopp kaffe på en av kafeene til den etiopiske kjeden “Kaldis Kaffe” i det lokale kjøpesenteret Addams Pavillion. På det samme kjøpesenteret har det etiopiske selskapet soleRebels  (ekstern link) et av sine utsalg. SoleRebels har hatt kjempesuksess flere steder i verden med sine etiske produkter, håndlaget av lokale råvarer og gjenbruksmaterialer, og vi benyttet like gjerne anledningen til å stikke innom butikken for å ta en titt. Da dumpet vi over Zelalem som har både verksted og utsalg i nabolokalet, og vi ble nysgjerrige da vi så veskene som var utstilt i butikken.  Vi fant fort tonen, og etter en kort prat fant vi ut at dette var en person vi kunne tenke oss å samarbeide med. Og slik har det blitt.

Utvidet

Zelalem hadde med seg erfaring fra etableringen av et etiopisk high-end veskemerke da han bestemte seg for å starte for seg selv. Han jobber i all hovedsak opp mot det lokale markedet, men har noen kunder også utenfor Etiopia og dermed også nyttig eksporterfaring fra tidligere. I dag har han flyttet mye av produksjonen over i nye lokaler, og har på den måten anledning til å ansette flere og produsere i større skala.

Produktene Zel Leather har laget for oss så langt er toalettmapper, og små vesker/poucher og clutcher. Alt er tegnet i Norge, men videreutviklet til funksjonelle produkter i samarbeid med Zelalem.

De første toalettveskene ble godt mottatt da de kom til Norge akkurat i tide til julesalget i fjor, og i høst kom andre opplag i to nye farger; en mellombrun og en nesten svart. Skinnet denne gangen er litt tykkere, men som forrige gang er det produsert i fullvegetabilsk garvet skinn.

Toalettmappene finner du her

Design

Indezis toalettvesker har et design som plukker opp enkelte linjer fra indezis weekendbag. Den er designet for å ta seg godt ut og vare lenge. Den har kanskje et maskulint utseende, men kan like godt brukes av henne. Toalettvesken er foret med vokset bomullsstoff, som bidrar til å forhindre at eventuelle lekkasjer inne i toalettvesken skal trekke gjennom og sette stygge flekker på selve skinnet. Alle glidelåser brukt på våre produkter er bestilt på mål fra kvalitetsprodusenten YKK.

Skinn

Med vegetabilsk garvet skinn har du en veske som eldes på en naturlig og fin måte.

Skinnet vil gradvis få en flott patina preget av det toalettvesken utsettes for.

Vegetabilsk garvet skinn er et naturlig produkt, og selve garveprosessen skjer uten bruk av skadelige kjemikalier. Dette er godt nytt både for produktet, men naturligvis også for de som arbeider ved garveriene og miljøet forøvrig.

Den beste måten å ta vare på og beskytte bagen er å sette skinnet inn med naturlige bivoks-baserte produkter beregnet for skinn.

Skinnet vi bruker er spesialproduseres etter våre spesifikasjoner ved Hafde garveri i utkanten av Addis Ababa.

Tekniske data

Mål: Ca 9x20x12 cm

Liter: Ca 2 l

Innvendig lomme

Glidelåser fra YKK

For i vokset bomullsstoff

Toalettmappene finner du i vår nettbutikk

Meron  Seid var en av de alle første produsentene vi begynte å jobbe med da vi startet opp i 2016. Nå har vi akkurat fått høstens nye vesker i to nye farger. 

At Meron produserer akkurat våre vesker skyldes egentlig en lang rekke interessante  tilfeldigheter. Det var kanskje ikke dette hun så for seg da hun studerte teknisk tegning og computer science . Men samtidig var det kanskje hennes store interesse for tegning som i utgangspunktet dro henne i den retningen.

Vant konkurranse

Etter hvert ble designinteressen noe hun bestemte seg for å prøve å gjøre noe mer utav. Hun har både jobbet med grafisk design og gått på moteskole, men valgte etter hvert å satse skinnvesker; et felt hvor hun kan få fullt utløp for kreativiteten. Etter å ha vunnet en designkonkurranse arrangert av den etiopiske organisasjonen CAWEE og den norske organisasjonen Partnership for Change, vant Meron et studieopphold på  School of Fashion Industry (SOFI) i Oslo. Mens hun var i Oslo hadde hun en pop-up utstilling på Grünerløkka. Og det var der vi traff den engasjerte designeren for første gang.

Siden har vi brukt mye tid sammen med Meron og hennes dyktigere håndverkerere i produksjonslokalene i Addis.

Arbeidsplasser

Det har vært kjempespennende å følge Meron disse årene. Hun har bygget opp selskapet sitt helt fra bunnen av, og har etter hvert kunnet ansette flere håndverkere. Nå har hun jobbet med vesker i 7,5 år, og har hatt fire forskjellige verksteder. Underveis har hun også vunnet flere designkonkurranser og deltatt på en rekke utstillinger. I fjor flyttet hun produksjonen inn i større lokaler sentralt i Addis Ababa, hvor hun både har workshop og showroom.  

Gjennom årene har hun også opparbeidet seg et stort nettverk av kunder både i og utenfor Etiopia, og jobber målrettet for å fremme Etiopisk design og kvalitet. Det som driver henne er gleden over å skape nye produkter, samtidig som hun har en stor lidenskap for å skape nye arbeidsplasser.

Nye farger

Som designer utvikler hun stadig nye produkter, og når vi er innom pleier hun både å ha minst en ny kolleksjon på utstilling - og enda en ny på gang. Hun har en fantastisk evne til å leke med former og utvikle nye uttrykk, alt med en gjennomgående eleganse. Samtidig produserer hun på oppdrag fra flere internasjonale kunder.

For oss er det inspirerende å jobbe med en designer som er så på hugget, og med hennes evner og pågangsmot er vi er ikke i tvil om at Meron vil  nå langt.

Indezi Tote var et av våre aller første produkter og det var Meron som sørget for å forvandle våre tegninger og ideer til en funksjonell og tidløs veske. Toten har siden kommet i flere varianter og farger. Nå har vi akkurat fått inn to nye farger, brunsvart og gyllenbrun - og vi håper de blir tatt like godt imot som sine forgjengere.

Bag og design

Indezis Tote vesker har enkle og tidløse linjer. Det skal være en veske som tåler å bli brukt og den skal ta seg godt ut enten du har fylt den med PC og dokumenter på vei til et møte, eller dagligvarer etter at du svippet innom butikken. Inni har den to små lommer og en liten krok til nøkler etc. Nitene er sølvfarget.

Skinn:

Med vegetabilsk garvet skinn har du en veske som eldes på en naturlig og fin måte.

Skinnet vil gradvis få en flott patina preget av det baggen utsettes for.

Vegetabilsk garvet skinn er et naturlig produkt, og selve garveprosessen skjer uten bruk av skadelige kjemikalier. Dette er godt nytt både for produktet, men naturligvis også for de som arbeider ved garveriene og miljøet forøvrig.

Den beste måten å ta vare på og beskytte bagen er å sette skinnet inn med naturlige bivoksbaserte produkter beregnet for skinn.

Skinnet vi bruker er spesialproduseres til våre spesifikasjoner ved Hafde garveri i utkanten av Addis Ababa.

Tekniske data:

Mål: 37X37X15 cm

Liter: ca 20 liter

Vekt: ca 800 gram

De nye totene finner du i vår nettbutikk!

Gi en firmagave som setter spor

I indezis sortiment finner du unike produkter som merket med din logo kan bli flotte gaver til ansatte og forretningsforbindelser. Og selv om det sitter litt langt inne å gi slipp på sommeren, er det heller ikke for tidlig å begynne å tenke på årets firmajulegaver. 

LES MER HER

Godt nytt år

2017 er snart over. For indezi har det vært det første hele året med både produksjon og salg, og når vi ser tilbake på året som har gått, er det all grunn til å se lyst på det neste…

LES MER HER

Vinneren av flybilletter til Etiopia er trukket

Etiopia er et spennende reisemål som vi ønsker at flere skal få oppleve (for første gang eller igjen). 1. nyttårsdag 2018 trakk vi derfor en vinner ev en flybillett tur/retur Oslo - Addis Ababa med Ethiopian Airlines. I tillegg til hovedgevinsten har vi trukket to vinnere av et INDEZI Gavekort til en verdi av 500 kroner. 

LES MER OM KONKURRANSEN HER

Snart ett år med indezi.no

I slutten av november 2017 åpnet vi nettbutikken indezi.no, med et lite utvalg produkter laget av små- og mellomstore etiopiske bedrifter. I løpet av året har vi høstet mange nyttige erfaringer. Og nå er flere nye produkter klare for lansering.

LES HELE SAKEN

2016 - et innholdsrikt år

Sommeren 2015 bestemte vi oss for å ta tak i en gammel men litt udefinert drøm: Å jobbe med etiopiske designere og gründere for å se om det kan være mulig å bidra til å skape et marked i Norge for produkter laget i Etiopia.

LES HELE SAKEN

Nettbutikken indezi.no lanseres

Etter et spennende og innholdsrikt år med masse interessant research, planlegging, oppstart, design, produksjon og tre turer til Etiopia, er nettbutikken indezi.no omsider en realitet. 

LES HELE SAKEN

Addis på kryss og tvers

For oss var det naturlig å starte jakten på potensielle samarbeidspartnere i Etiopias hovedstad, Addis Ababa. Det er en stor by med ca. 3,3 millioner innbyggere. I løpet av våre tre turer til Etiopia det siste året har vi hatt en rekke møter både med produsenter, myndigheter og organisasjoner på alle kanter av byen. 

LES HELE SAKEN

.
.

Følg oss på:

lagt til handlevogn